Античният град Мисионис стъпка по-близо да стане собственост на Община Търговище

By 13 Юли 2018 Прочетена 996 пъти 0

Античната римска крепост Мисионис край Търговище е стъпка по-близо до това да стане собственост на Общината.

В момента древният град попада в обхвата на горска територия и е държавна частна собственост. Това възпрепятства възможностите за кандидатстване по европейски програми и проекти за развитие потенциала на крепостта и инфраструктурата около нея. Вече има и решение на междуведомствена комисия за прехвърлянето на собствеността на Мисионис от държавна в общинска по искане на кмета на общината. По процедура, решението следва да бъде прието и на експертен съвет към Министерството на културата.

В момента на терен тече мащабна кампания, като в разкопките участват около 50 работници. Тази година бюджетът за проучванията на античната крепост е около 150 хиляди лева.

Те са още в началото и вероятно ще има нови разкрития, каза проф. Николай Овчаров. Предстои реставрацията на баптистерия или кръщелнята в античната римска крепост. Тя ще бъде запазена със специално покритие, което ще позволява лесната поддръжка.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.