COVID щабът в Търговище набеляза мерки за ускоряване на ваксинацията

By 03 Юни 2021 Прочетена 1668 пъти 0
COVID щабът в Търговище набеляза мерки за ускоряване на ваксинацията COVID щабът в Търговище набеляза мерки за ускоряване на ваксинацията снимка: Областна администрация - Търговище

Днес се проведе заседание на Областния координационен щаб за борба с COVID-19 в Търговище.

То бе ръководено от областния управител Станимир Парашкевов. Основната цел на заседатението бе да се направи анализ на имунизационната кампания до момента и набелязване на мерки за ускоряване темпа на вакснация на населението. Акцент бе поставен и върху повишаване имунизационния обхват при персонала на учебните и социалните заведения на територията на областта, както и в райони с концентрирани малцинствени групи.

Актуалната епидемична обстановка в област Търговище пред присъстващите на заседанието представи директорът на Регионалната здравна инспекция в Търговище д-р Венка Стоянова. Тя изнесе и данни относно реализираната до момента ваксинционна кампания. Общият брой на имунизираните срещу коронавирус жители на област Търговище е 17 688, от които 7 736 лица са с напълно завършена имунизация. Д-р Стоянова изрази притеснението си, че кампанията се осъщестява при назадоволителен темп, а интересът от страна на гражданите спада, каквато тенденция се наблюдава в цялата страна.


Кметът на Община Търговище д-р Дарин Димитров изрази готовност да съдейства и заяви, че има възможност да бъдат отворени пенсионерските клубове на територията на общината, където екипи на РЗИ и местната администрация да запознават възрастните хора с необходимостта и възможностите за ваксинация.

Д-р Венка Стоянова допълни, че три мобилни екипа на Здравната инспекция могат да започнат имунизиране по домовете на трудноподвижни и възрастни хора в отдалечените населени места на областта.

Съобщено бе също, че организацията на ваксинацията протича гладко, без да се допуска струпване на хора пред кабинетите. Към момента в област Търговище има налични над 26 000 дози от четирите васинационни препарата.

Висок е процентът на непреболедувалите и неваксинирани служители на детските и учебни заведения на територията на областта. Това заяви началникът на Регионалното управление на образованието в Търговище Елка Станчева, като подчерта, че става дума за 64% от педагогичесия и непедагогическия персонал. Тя подчерта, че сега ситуацията е спокойна, но са предприети мерки за мотивиране на персонала да се ваксинира срещу COVID-19.


Д-р Марин Йовов от РЗИ - Търговище запозна членовете на Щаба с темпа на ваксинационната кампания в социалните заведения. Той подчерта, че по-голямата част от персонала е преминал ваксинация. Трудности, обаче, се срещат по отношение на домуващите, за което е необходимо и нотариално заверено разрешение от техните близки.

В заключение председателят на Щаба Станимир Парашкевов заяви, че за ограничаване интензитета на разпространение на коронавирусното заболяване е необходимо максимално висок процент от населението да бъде ваксинирано. Той апелира членовете на ОКЩ да използват всички възможности, за да информират жителите на областта за ваксинационната кампания.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 03 Юни 2021 20:40
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net