Днес се навършват 140 години от Освобождението на Търговище от османско владичество

By 29 Януари 2018 Прочетена 2051 пъти 0

Стотици граждани се включиха в проявите, организирани от Община Търговище, по случай 140 години от Освобождението на града от османско владичество.

От площад "Свобода" тръгна празнично шествие до паметника на генерал Казимир Ернрот, по чиято заповед е бил сформиран отряд, който освободил града на 29 януари 1878 година.

Сред официалните лица в шествието бяха аташето на Генералното консулство на Русия в Русе Марина Сергунина, председателят на Народното събрание Цвета Караянчева, областният управител Митко Стайков, председателят на Общинския съвет Хатидже Алиева и ръководството на Община Търговище.

След поднасянето на цветя на паметната плоча, шествието се отправи към "Морената" в квартал "Вароша". Там пред паметника на загиналите за Освободждението на града, слово по случай годишнината произнесе кметът на Търговище д-р Дарин Димитров. В него той заяви, че съвременните жители на Търговище трябва с действията си да бъдат достойни наследници на славния дух на предците си.

В словото си председателят на Народното събрание Цвета Караянчева каза, че трябва да помним саможертвата на всички отдали живота си за Свободата на България.

На края на церемонията, бяха поднесени венци и цветя в памет на загиналите за Освобождението на Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net