ВИДЕО: Историята на знаменосеца на Ботевата чета: Кой е Никола Симов - Куруто

By 02 Юни 2021 Прочетена 2223 пъти 0

В деня на Ботев, ще ви разкажем историята на знаменосеца на Ботевата чета – Никола Симов-Куруто.

Той е от Търговище, където са направили възстановка на родната му къща. В местния музей пък се пази единствената автентична вещ, останала от него – личната му кама.

Животът на Никола Симов-Куруто е бурен и кратък. Като малък остава сирак. Бил буен и често влизал в полезрението на тогавашната власт.


Когато поотраснал се захванал с кърджийство - нещо като амбулатна търговия - разнасял стоки между отдалечени райони. Бързо се увлича от революционните идеи и участва в местния таен комитет. Дори попада в затвора в Русчук (днес Русе).

В самия затвор той явно попада на революционни дейци, които се намират по това време в този затвор, след известно време, за което няма документи запазени, той попада в Румъния. Там попада в хъшовските среди, именно тук той получава своя прякор "Куруто", което значи сух, слаб. В тези хъшовски среди Никола симов – Куруто има известно влияние, което за нас, до нас е достигнала малко информация, знаем също, че в тези хъшовски среди му е гласувано доверие и той попада в т.нар. "другарски съд". Именно в тази хъшовска среда, по-късно попадайки и в печатницата на Л.Каравелов, Н.Симов – Куруто явно се запознава с Христо Ботев, и именно тогава започва тяхното приятелство.

разказва уредникът в Регионалния исторически музей в Търговище Николай Ставрев


Писма свидетелстват, че му е гласувано доверие да оглави и ръководи Априлското възстание в района. А в Националната библиотека се пази снимка на революционера. 

Единствената автентична вещ на Куруто се съхранява в Историческия музей в Търговище. Дълго време била в стар местен род, после попаднала в Петър Стъпов - изтъкнат учител и писател - който я дарява на музея. Камата е дълга 39 см., има кания, бяла кокалена дръжка с ромбоидна украса, а острието е инкрустирано с орнаменти, наподобяващи цветя.

Друго любопитно е, че в Търговище е направена по скица пълна възстановка на родната му къща, която е превърната в музей. Местните хора се стичат тук с гордост, за да почетат паметта му.

Оцелелите след борбите Ботеви четници разказват, че Никола Симов - Курото е загинал в бой при Милин камък със знаме в ръка и със свещените слова на уста "Свобода или смърт".

Вижте целия разказ във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 02 Юни 2021 19:52
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net