fbpx

Лисици започнаха да тормозят жители на няколко търговщки села

By 09 Юни 2017 Прочетена 3426 пъти 0
Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева днес бяха на спешни проверки в населените места заради проблема Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева днес бяха на спешни проверки в населените места заради проблема

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров и секретарят на Общината Христалина Халачева бяха днес на спешни проверки в селата Пайдушко, Братово, Божурка и Цветница.

Поводът за проверките са били сигнали за нашествие на лисици в населените места.

Ръководството на Община Търговище се срещна с кметовете и жителите на селата.

Хората са притеснени, че лисиците се криели в изоставени къщи и нападали пилчарниците, отмъквайки кокошки и пуйки. Според тях поведението на лисиците е нетипично, тъй като се разхождали по светло из улиците и дворовете.

Д-р Дарин Димитров разпореди незабавно да бъдат подготвени писмени сигнали до Община Търговище, за да може ръководството да ги предаде на компетентните институции. 

Още на място бе потърсено становище от Областната дирекция по храните и Държавното горско стопанство. В началото на следващата седмица те ще започнат проверки по селата, за да се издадат предписания и разпореждания за справяне с проблема. Едно от тях ще бъде организирането на хайки, които обаче трябва да бъдат съгласувани с ред институции.

Според ветеринарни специалисти нашествието на лисиците в селата се обяснявало и с увеличената популация на чакалите, които застрашавали малките им и затова те навлизали в населените места, за да са близо до хората ид а опазят поколението си. Другият фактор били изоставените къщи и изобилието на храна в селата.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net