Любопитна изложба представя тревненски художествени занаяти в Търговище

By 28 Септември 2017 Прочетена 1808 пъти 0

"От ръката Тревненска", така е озаглавена гостуващата в Търговище изложба от Трявна.

Експозицията е дело на Специализиран музей за резбарско и зографско изкуство в града.             

Изложбата представя художествените занаяти дърворезба, иконопис, архитектура, които изграждат найстарата художествена школа у нас, възникнала през втората половина на XVII век. Днес Националната гимназия по приложни изкуства "Тревненска школа" продължава традициите й.

"Тези занаяти представляват интерес сред всички поколения посетители, възрастните хора откриват в тях нещо познато, но позабравено, а за младите хора е любопитен начинът по който са ставали нещата някога. Предимството на тази изложба е, че показва отчасти разбира се, занаятите в тяхното развитие.", казваглавният уредник в Специализирания музей за резбарско и зографско изкуство в Трявна Даниела Дафкова.

В изложбата са представени и занаяти, в които тревненци имат принос за развитието на културата у насрозопроизводство, казаслък , който е декоративен текстилен занаят, работен изключително в Трявна и Одрин.

"Свързан е с изработката на украса за коне, казасите се изработват от тънка вълнена прежда, от коприна, лен, елементите на тази украса, това са топчетата първо които ги правят, след това тези топчета се оплитат в прежда, за да се получи пюскюла, на който в краищата се слагат мънистата. Пюскюлите се използват за елементите от украсата на конете, това е углавник, който се слага на челото на коня, а това е кускун, или подопашник, който се слага на опашката на коня."разясни Даниела Дафкова.

Представени са и занаяти като куюмджийство и мутафчийство, занаят, при който в Трявна се прави опит да бъде механизирано производството. Практикува се до 60-те години на XX векНо Тревненската школа е известна най-вече в областта на иконописта.

"Когато зографът получи поръчка за рисуването на определена икона, върху хартия той прави модел на иконата. След това този модел се слага на една подложка, тунбе се казва, набожда се по очертанията на иконата, този модел се слага върху подготвената вече за работа дъска. И с въглищен прах, сложен в торбичка се минава по контурите на иконата, така, че очертанията остават върху дъската. Следва подсилването на тези очертания и майсторът започва работата по самата икона.", каза още тя

"Първо се вижда орнамента в мислите, представяш си го и вземаш листа и почваш да рисуваш, след това като е готов проектът, се изкопира върху дърво, сега вече с машини, навремето ръчно, се отнема фона, изрязват се ажурите. И вече се нахвърля грубо кое листо откъде ще мине, кое клонче, кое остава напред, кое назад, кое минава отдолу, кое отгоре. Като се нахвърлят тези неща, се влиза в по-голям детайл.", сподели дърворезбарят в музея Антон Николов.

В експозицията са изложени още оригинални предмети, майсторски свидетелства, снимки, инструментариум, копирки за икони. Желаещите могат да ги видят през следващите два месеца в Регионалния исторически музей в Търговище.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net