fbpx

Мъж от Търговище вече над 40 години се свързва с хора от цял свят чрез радио ефира /ВИДЕО/

By 08 Януари 2021 Прочетена 3240 пъти 0

Живеем във време на мащабни социални контакти, общуваме чрез различни платформи, с едно кликване ставаме приятели в интернет, но има един друг начин на общуване, където се искат повече знания, технически умения, разбира се и оборудване.

Става въпрос за хора, които като изпращат съобщения в ефира, намират приятели по целият свят, а именно това са радиолюбителите. За един такъв мъж с интересно хоби разказва Герасим Герасимов от Търговище.


Това е Мирослав Мирчев от Търговище, учител по професия, човек с различни интереси и умения, влюбен в хобито си – радиолюбителството. Вече над 40 години той изпраща този сигнал в ефир и е обиколил  над 350 страни по света, стоейки пред радиостанцията в дома си.

Да станеш радиолюбител, трябва да имаш природна даденост към науката и техниката, това нещо с мен се случи, когато бях 5-7-ми клас. Запалих се от това, че едно момченце беше си направило радио в една кутийка тип "сапунерка", както му казваме и на мен ми стана много интересно как с помощта на няколко бобинки и една антена няколко метра, и една малка слушалчица можеше да слуша музика. За времето това беше равносилно на сега да имаш електронна игра и т.н.,така, подведен от това желание, посетих радиоклуба, там ме приеха със задоволство и така започна моето развитие като радиолюбител.

разказва Мирослав


С редовните обучения в радиоклуба, практическите опити за радиовръзки, участия в направата на собствени схеми и устройства, жаждата за знания и усъвършенстване оформят съвършеният радиолюбител.

Така се стига и до направата на първата му лампова радиостанция с много механични управления и до първият му собствен радиосигнал.

И така започна моят радиолюбителски живот с моят личен инициал LZ2KV. Всеки радиолюбител при регистрирането си в радиолюбителският свят му се предоставя радиолюбителски инициал. Към всяка държава има такива отредени комбинации от букви и цифри, с които радиолюбителят прави една бърза ориентация. Само като чуеш първите две буквички от инициала на радиолюбителя, ти разбираш от коя точка на света е.

споделя още той


Интересен е отговорът на радиолюбителя за това как реагират негови колеги по света, когато чуят българските позивни и разберат, че е от България.

Питат в кой континент се намира, интересуват се от местоположението, с какви географски особености граничим, да се локализира, близо до Черно море, на Балканският полуостров, интересуват се за климата, за годишните времена.Има хора, които се учудват като им кажеш, че при нас има четири климатични сезона. Радиолюбителското общество е интелигентно общество, не можеш да станеш радиолюбител с посредствени познания, няма страна с която да не съм правил стотици връзки. Обикновено радиолюбителските връзки завършват с най-добри пожелания, компресирани в кода 73, 73 на езика на радиолюбителите значи "всичко най-хубаво", което изразява добротата на всички наши взаимоотношения.

казва още Мирослав Мирчев

Хилядите картички, събрани от Мирослав са много специални за него, защото са един спомен от негови колеги по света, където гласът му е чут.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(1 Vote)
Последно променена в Петък, 08 Януари 2021 14:27
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.