Откриха нова сграда от втори век при разкопките на Мисионис

By 21 Юли 2016 Прочетена 1059 пъти 0

Култова сграда от 2-ри век и уникална бронзова статуетка откриха археолози при разкопки на крепостта Мисионис край Търговище.

Това хвърля нова светлина върху миналото на древния град, каза археологът проф. Николай Овчаров. Досега се предполагаше, че в района се намира кантора за търговия с Русия, спомената от арабски географ.

Новооткритият храм се намира в подножието на древния град Мисионис, встрани на главния път София-Варна. По-късно през 13-ти век, варварските нашествия, го изместват нагоре във височината, където са руините на основните сгради. Храмът е бил с тухлен под, покрит с украсени керемиди. 

Датировката на храма от 2-3 век се потвърждава и от намерените при разкопките монети, лампа и уникална бронзова статуетка.

Това лято освен подножието на хълма продължава да се проучва и основната крепост. Разкопките са финансирани от Община Търговище с 30 000 лв. и от спонсори.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

www.kiss13.net
Kiss13.net използва бисквитки (cookies), за да подобри работата си. Посещавайки този сайт Вие се съгласявате с използването им.