Приеха стратегията за овладяване популацията на бездомните кучета в Търговище /ВИДЕО/

By 25 Февруари 2021 Прочетена 2671 пъти 0

Нова програма за овладяване популацията на безстопанствените кучета прие Общинският съвет в Търговище на провелото се днес заседание, което телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО.

Тя ще бъде в сила до 2026 година и е изготвена на база действащата национална програма.

Мерките предвиждат ежегодно преброяване на безстопанствените кучета на територията на общината. Ще бъдат създадени електронни регистри на обработените безстопанствени кучета, на отглежданите в приюта, както и на осиновените. Заложено е и по-активно взаимодействие между местната администрация и организациите за защита на животните.


Припомняме, че след приемането на Общинска програма за овладяване популацията на бездомните кучета през 2016 година, бе предприета и кампания за запознаване на собствениците на кучета със законовите им задължения. В резултат на това, броят на регистрираните в интегрираната система кучета в общината нарасна от 64 на близо 2000 само за една година. Към днешна дата в системата се регистрирани малко над 3800 животни.

Събраните суми се използват единствено за реализиране на Общинската програма за овладяване популацията на изоставените животни.


През изминалата година в Общинския приют бе завършено изграждането на санитарно и две складови помещения за храна и медикаменти. Капацитетът на приюта е 150 кучета. Кастрираните и маркираните животни през годината са 403.

Осиновените са 88, като 80 от тях – в чужбина. Предприети са стъпки и за регистрацията на приюта по системата за трансевропейска мрежа, която сертифицира и проследява вноса и износа на животни. Това значително ще съкрати сроковете и процедурите за хората от чужбина, които желаят да осиновят куче от общинския приют.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 25 Февруари 2021 15:48
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net