fbpx

ВИДЕО: Прословутата битка между хан Крум и император Никифор е била край Търговище?

By 09 Септември 2021 Прочетена 1210 пъти 0

И тази година продължават археологическите разкопки на античния град Мисионис край Търговище.

Проф. Николай Овчаров, който е консултант на проучванията го нарича "Северният Перперикон". Обектът е сред шестте приоритетни, финансирани от правителството с цел развитието на културно историческият туризъм в България.

В разкриването на миналото му се появява още един много значителен елемент. Преди няколко години по време на разкопките на Мисионис, Димитър Овчаров, баща на проф. Николай Овчаров, беше намерил каменна плоча с надпис върху него, на който се разчита титлата на владетел "Кан". Хипотеза на проф. Овчаров е, че прословутата битка между Кан Крум и император Никифор е не Въврбишкия проход, а в прохода "Боаза" край Търговище. Той изложи и своите аргументи.


В поредица от свои статии тази хипотеза потвърждава и един друг известен историк днес – проф. Пламен Павлов от Великотърновският университет, който също се базира върху надписа и находките, намерени досега.

Подобни мащабни разкопки на античния и средновековен град Мисионис не са правени през последните 40 години. Предвижда се те да продължат още поне месец.

За разкопки и консервация на Мисионис тази година, Регионалния исторически музей в Търговище разполага с 350 000 лева, от които 300 000 са осигурени от държавата, а останалите от Общината и от спонсори.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 09 Септември 2021 17:10
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net