ВИДЕО: Търговище също ще има смарт пейки

By 27 Октомври 2022 Прочетена 1321 пъти 0

Актуализираха списъка за капиталови разходи за тази година в Търговище.

Решението бе взето на днешното заседание на Общинския съвет, което телевизия КИС 13 излъчи НА ЖИВО. Беше завишен и планът за финансиране, като за целта ще бъдат използвани собствени бюджетни средства.

Сред шестте обекта, за които е разпределен финансов ресурс, е и закупуване на 3 смарт пейки за над 28 000 лева. Всяка от тях ще разполага с Wi-Fi мрежа, USB портове за зареждане на мобилни устройства, като енергията за целта се генерира от соларни панели, монтирани на самата пейка.

Използваният финансов ресурс за разширяване на плана за капиталови разходи е част от общата изравнителна субсидия от държавата, обясни зам.-кметът Валентин Велчев.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Междувременно продължават ремонтите от капиталовата програма на Община Търговище.

Сред обектите е строителството на нова сграда на Детска градина "Червената шапчица", като се очаква грубият строеж да бъде завършен до края на тази година. Подготвят се и проекти за ремонт и строеж на различни инфраструктурни обекти в града.

Те са за обновяване на спортна зала "Дечко Стефанов", изграждане на улица от западната страна на бул. "Митрополит Андрей" и разширение на ул. "Поп Сава Катрафилов", в участъка между ул. "Любен Каравелов" и "Г .С. Раковски". До края на тази седмица избраните фирми трябва да внесат в Общината необходимите документи за сключването на договорите.  

В ход е и съгласуването на изготвения инвестиционен проект за светофарна уредба на кръстовището на бул. "Трайко Китанчев" и ул. "Трети март". След това предстои издаване на разрешение за строеж и монтиране на съоръжението. 

Пред приключване са дейностите по благоустрояване в гробищния парк. Там са асфалтирани всички 100 дка алеи в най-старата му част, както и 44 дка в най-новата, трета част. Ще бъде изграден и навес на открито до залата за тъжни ритуали. Близо 250 000 лв. са отделените за тези дейности средства. 

След като бяха асфалтирани 16 улици в град Търговище, предстои да стартира обновяването и на други 12 улици в селата Ралица, Макариополско, Голямо Ново, Подгорица, Буховци, Пробуда, Бистра, Маково, Лиляк, както в кварталите Въбел и Бряг.  

Предстои да започне и благоустрояването в квартал 95, в района на улиците "Средна гора" и "Сава Геренов" в Търговище. Там ще бъдат оформени места за паркиране на леки автомобили, обслужващи алеи и озеленяване. Ще се изгражда осветителна инсталация и улична канализация. На следващ етап, при осигуряване на средства, се предвижда изграждане на нова улица, която ще излиза от жилищните сгради към улица "Дамян Груев".

Вижте повече по темата във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 27 Октомври 2022 17:19
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net