За поредна година отвори врати работилницата за сурвакници в Търговище

By 12 Декември 2019 Прочетена 1282 пъти 0
Традиционен домакин на инициативата е Регионалният исторически музей Традиционен домакин на инициативата е Регионалният исторически музей снимка: КИС 13

И тази година преди Коледа работилницата за сурвакници в музея в Търговище отвори врати за учениците от града.

По време на занятията учениците научават историята на сурвакницата, както и сами изработват този древен предмет, свързан с българската традиция.

Над 350 деца в Търговище научиха историята на сурвакницата. И не само. Част от тях дори се включиха в изработката.

Нашата задача е да предадем традицията, да предадем същността на празника „Сурва“, същността на всеки елемент от сурвакничката, като започнем от дряновата пръчка. Защо точно дрянът се използва за сурвакницата, защо се слагат пуканките, гевречето, ошафът, чушките, или да научим децата, че сурвакничката не е просто един обикновен атрибут в празника „Сурва“ на първи януари. А, че тя е показател за бита и поминъка на населението в нашия край, да покажем, че тя е символ и отново показател на богатата ни трапеза.

разказва музейния педагог Ралица Димова

Ползата от тематични беседи и практически занимания е очевидна и се посрещат с голям интерес от учениците.

Да се прави сурвакница е много древна традиция, сурвакниците винаги се правят от материали, добити само у дома. На сурвакницата се оформя кръг, символ на безкрайността и продължителността на живота, кравайчето винаги е било кръгло, винаги се е правело от пшеницата, която се добива у дома. Вълната също от овцете, пуканките са били от царевицата, която се е добивала, ошафът също от домашните плодове.

споделят децата

Необходимите материали за изработката на сурвакниците се предоставят от музея, а изработените сурвакници децата ги отнасят като подарък по домовете си.

Радваме се на изключителен интерес от страна на учениците, идват с желание да изработват своите сурвакнички и с още по-голямо желание очакват този празник за да пожелаят на най-близките си, именно тези неща- здравето, добродетелта, трудолюбието.

каза още музейният педагог Ралица Димова

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 12 Декември 2019 13:51
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net