Започва изпълнението на проектите по общинската програма "Култура плюс" в Търговище

By 03 Юни 2024
Целта на програмата е обогатяване на културния живот в общината. Целта на програмата е обогатяване на културния живот в общината. Снимка: КИС 13

Започва изпълнението на проектите, одобрени за финансиране по общинската програма "Култура плюс" в Търговище.

Регионална библиотека "Петър Стъпов" е организатор на първото културно събитие по програмата. Днес в библиотеката започват национален форум и кръгла маса, на тема "Изкуствата в библиотеката -  средство за ефективна колаборация в дигиталната ера". Те се организират по повод отбелязването на 65 години от създаването на културната институция и 160 години библиотечно дело в Търговище.

Форумът ще продължи два дни, като програмата включва дискусии и тематични лекции. Участниците са над 60. Сред тях има библиотекари, университетски и училищни преподаватели, ученици, художници и музиканти от цялата страна. На 4 юни е предвиден уъркшоп, посветен на техниката оримото. Тя е подобна на оригами и дава втори живот на отчислените книги, като ги превръща в произведения на изкуството.

През месец юни предстоят други две събития, които са финансирани по "Култура плюс". На 26 и 27 юни в Драматичния театър Балет "Вега" ще представи концерти, посветени на отбелязването на 30 години от основаването на състава. Ще бъде създадена съвременна танцова продукция върху филмова музика с участието на близо 100 танцьори – настоящи и бивши възпитаници на "Вега".

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

На 26 юни, в центъра на Търговище, Регионалният исторически музей ще представи фотодокументалната изложба "Хора и улици. Град като град". Тя е посветена на 90 години от именуването на Търговище през 1934 г.

На 28 юни, на сцена "Борово око" ще се състои концерт на рок група "Сейнтед Синърс". Проектът за него се реализира от читалището в село Пробуда. Подгряващи концерта ще бъдат млади изпълнители от местни музикални школи. Предвижда се и среща с ученици от профил "Музика" на II СУ "Проф. Н. Маринов".

Припомняме, че общо 13 проекта са одобрени след първата сесия на програма "Култура плюс". На проектно предложение се отпускат до 5000 лв., а за всички одобрени проекти през 2024 г. ще бъдат отпуснати 41 906 лв. от общинския бюджет.

Целта на програмата е обогатяване на културния живот в общината чрез финансово подпомагане на творци и състави в реализацията на културни прояви и инициативи в общината.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.