Започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в област Търговище

By 13 Август 2021 Прочетена 1686 пъти 0
Започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в област Търговище Започват засилени проверки за спазване на противоепидемичните мерки в област Търговище снимка: Областна администрация - Търговище

Днес областният управител на област Търговище Станимир Парашкевов проведе работна среща с ръководителите на Регионалната здравна инспекция, Областната дирекция на МВР, Областната дирекция по безопасност на храните и Дирекция "Инспекция по труда" - Търговище.

Срещата бе организирана заради отчитания плавен ръст в броя на новите случаи на заболяването коронавирус, регистрирани в област Търговище.  

По време на срещата бе взето решение за стартиране на засилени проверки и контрол по отношение спазването на противоепидемичните мерки, въведени в страната със заповед на министъра на здравеопазването, във всички обекти с обществено предназначение на закрито. Проверките ще обхванат преимуществено търговските обекти.

Контролните органи, самостоятелно или в междуинституционални екипи, ще следят основно за носенето на предпазни маски за лице и правилното им поставяне, както и за спазването на дистанция от поне 1,5 метра при струпване на хора. Ще се проверява за наличието на дезинфектант за ръце и за употребата на препарати за дезинфекция на повърхностите в помещенията.


От РЗИ - Търговище подчертаха, че заради повишения брой на заразените с COVID-19, се очаква до дни област Търговище да влезе в т.нар. "оранжева зона" с повишена вероятност от заболяване. В тази връзка здравните власти заявиха, че в региона е създадена организация и има готовност за предприемане на необходимите мерки, включително и хоспитализиране на инфектирани с коронавирус пациенти в отделенията по вътрешни болести и в трите многопрофилни болници за активно лечение на територията на областта - в ТърговищеПопово и Омуртаг
 

Относно ваксинационната кампания, присъстващите се обединиха около идеята за провеждане на повторни срещи с представители на общопрактикуващите лекари, които следва да се ангажират по-активно с имунизирането на гражданите. 

Контролиращите органи ще предприемат първоначално превантивни действия с препоръчителен характер, а при необходимост и установяване на нарушения ще се съставят предписания и ще се налагат глоби.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 13 Август 2021 15:47
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net