Кметът на В.Търново: Националната програма за саниране да обхване и сградите - паметници на културата

By 02 Юни 2017
Дискусията "Историческите квартали", провела се в София, организирана от Столична община и в-к "24 часа" Дискусията "Историческите квартали", провела се в София, организирана от Столична община и в-к "24 часа"

Кметовете на София, Пловдив, Варна, Бургас, Русе, Велико Търново, Габрово, Търговище, Несебър и Копривщица подписаха днес в столицата Национална харта на градовете с исторически зони в България.

Това стана по време на дискусията "Историческите квартали", организирана от Столична община. Във форума участие взеха още регионалният министър Николай Нанков, председателят на Комисията по култура в парламента Вежди Рашидов и френският посланик Еерик Льобедел.

По време на дискусията кметът на Велико Търново инж. Даниел Панов подчерта, че една от най-големите трудности пред Общините е одобряването и узаконяването на проектите за реставрация на сгради - паметници на културата. Панов настоява за нормативни промени в Закона за устройство на територията, които да помогнат за улесняването и ускоряването на процедурите по реставрациите на сградите.

Кметът на старата столица предложи също и разширяване обхвата на националната програма за енергийна ефективност по начин, по който тя да обхване историческите къщи, но ремонтните дейности да се извършват съобразно архитектурните им стилове.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.