ВИДЕО: Промените в Конституцията са факт: ГЕРБ - СДС, ПП - ДБ и ДПС прекроиха основния закон

By 20 Декември 2023 Прочетена 1479 пъти 0

Със 165 гласа "За", Народното събрание прие промените в Конституцията.

За последните 30 години, това е най-голямата стъпка, която прави България, към това да е европейска, демократична и правова държава, заяви министърът на правосъдието Атанас Славов.

Приетите промени в Конституцията са истинското начало на съдебната реформа, заяви Христо Иванов от ПП - ДБ.

От "Възраждане" и "Има такъв народ" пък потвърдиха, че ще сезират Конституционния съд за приетите промени с жалба, подкрепена от 48 депутати.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Корнелия Нинова намекна, че БСП също може да се присъедини към жалбата на "Възраждане" и "Има такъв народ" и нарече промените в Конституцията "най-голямата вреда", която е нанесена на държавата от сегашните управляващи.

Освен това, според измененията, президентът може да избере служебен министър-председател само измежду председателя на Народното събрание, управителя или подуправител на Българската народна банка, председателя или заместник-председателя на Сметната палата и омбудсмана или негов заместник.

Когато в 7-дневен срок президентът не назначи Министерския съвет, предложен от определения служебен министър-председател, служебното правителство се избира от Народното събрание, което няма да спира да функционира, дори при липса на редовно правителство.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 20 Декември 2023 16:45
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net