ВИДЕО: Започва мащабна подмяна на над 4400 осветителни тела в Русе

By 27 Октомври 2023 Прочетена 686 пъти 0

Община Русе стартира проект за модернизация и внедряване на интелигентно решение за управление на уличното осветление на града.

След изпълнението на дейностите по този договор и по Норвежката програма, ще бъде подменено цялостно амортизираното улично осветление с енергийно-ефективно в Русе и в кварталите "Долапите" и "Средна Кула".

Планира се общо 4 418 осветителни тела да бъдат подменени по договора, като по този начин ще бъдат спестени близо 24 % от разходите за електроенергия в Русе, 59,88% от тези в "Средна кула" и 47,64% от тези в "Долапите".

След покачването на цените на електроенергия през миналата 2022 година, бяха предприети незабавни мерки за понижаване на разходите за енергия в цялата община.

ПЛАТЕНА РЕКЛАМНА ПОЗИЦИЯ

Пенчо Милков - С Русе в сърцата!

РЕКЛАМА


Проектът се реализира чрез договор с гарантиран резултат, съгласно който инвеститор подменя уличното осветление за своя сметка, а след изпълнение на дейностите, Общината изплаща инвестицията от реализираните гарантирани спестявания. По този начин не възниква тежест върху общинския бюджет, тъй като изплащането на инвестицията се реализира от директните енергийни и експлоатационни спестявания.

Договорът включва проектиране, доставка и инсталиране на система за контрол и наблюдение на уличното осветление, подмяна на съществуващи осветители със съвременни светодиодни осветители.

Предвидени са и мониторинг на потреблението на електрическа енергия и осъществяване на авторски надзор.

Срокът за изпълнение на проекта е 12 месеца – 3 месеца за проектиране и 9 месеца за строително-монтажните работи.

Вижте повече за проекта във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 27 Октомври 2023 16:15
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net