ВИДЕО: Проблемите с транспорта в Две могили: Кметът поиска разширяване на обхвата на държавните субсидии

By 06 Март 2023 Прочетена 1064 пъти 0

Да се разшири списъкът с общините, които могат да получават субсидии от държавата за превоз на пътници между населените места.

За това настоява кметът на Две могили Божидар Борисов, който от повече от 2 години се сблъсква с невъзможността да се осигури транспорт от три села до общинския център, тъй като линията е губеща и няма желаещи фирми да я обслужват.

В момента се изготвя нова транспортна схема на общината, която включва и линия между Кацелово и Две могили. На национално ниво има наредба, която предвижда губещи линии да се субсидират от държавата за селски, планински и гранични райони. Две могили не попада обаче в тези категории и затова не може да получи държавна помощ за осигуряването на транспорт по липсващите линии.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Според Божидар Борисов, има начин проблемът да се реши ако се махнат училищните автобуси, които извозват ученици от съседни села в Две могили, като услугата е субсидирана от държавата. 
Има и вариант общината да направи транспортно дружество и сама да поеме услугата за превоз на пътници. Това обаче би станало за сметка на редица други дейности.

Затова, според кмета на Две могили, единственият вариант е промяна на наредбата на национално ниво, с която да се разшири обхватът на Общините, за получаване на субсидии за превоз на пътници.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net