45-ото Народно събрание започна работа /РАЗШИРЕН РЕПОРТАЖ/

By 15 Април 2021 Прочетена 1653 пъти 0

45-ото Народно събрание започна работа.

Днес новите 240 депутати положиха клетва, като учредителното заседание се проведе в историческата сграда на Народното събрание.

В новия парламент има представители на 6 партии и коалиции. Първото заседание на новото Народно събрание бе открито от най-възрастния депутат Мика Зайкова от "Има такъв народ".

Първо новоизбраните депутати положиха клетва заедно с председателстващия Народното събрание Мика Зайкова. За първи път имаше и депутати, които положиха клетва чрез платформа за видеоконферентна връзка, тъй като са поставени под задължителна изолация. Сред тях бе и лидерът на "Има такъв народ" Слави Трифонов.

След полагането на клетва обръщение към народа и новите народни представители отправи президентът Румен Радев. Той пожела успех на новите народни представители и бе категоричен, че ако парламентът не успее да излъчи правителство е готов да назначи служебен кабинет.


След това, по традиция, всяка парламентарно представена група излезе с декларация от трибуната на Народното събрание, в която бяха очертани приоритетите на политическите сили.

На учредителното заседание депутатите избраха и председател на Народното събрание. С подкрепа от 163 гласа това ще бъде Ива Митева от "Има такъв народ". Въздържаха се единствено от коалиция "ГЕРБ - СДС", които също издигнаха кандидатура за председателското място на парламента - Цвета Караянчева, но нейната номинация не срещна подкрепа.

Прозрачността и отчетността трябва да са основите принципи на това Народно събрание, заяви новият председател Ива Митева.

На днешното първо заседание депутатите избраха и заместник-председатели на Народното събрание - по един представител от всички парламентарни групи.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Четвъртък, 15 Април 2021 17:53
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net