Започна раздаването на хранителни помощи за нуждаещи се в Разград

By 03 Април 2024 Прочетена 954 пъти 0
На старта на кампанията на БЧК присъства и заместник-кметът на Разград Елка Неделчева На старта на кампанията на БЧК присъства и заместник-кметът на Разград Елка Неделчева снимка: Община Разград

Започна раздаването на хранителните помощи за нуждаещи се в област Разград.

На старта на кампанията на Българския червен кръст присъства и заместник-кметът на Разград Елка Неделчева.

Само в община Разград, по европейската програма за подпомагане, съфинансирана от Европейския социален фонд, помощ ще получат над 2000 души. 

За пръв път това са случва в по-голямо помещение в централната част на града. Мястото, където се раздават пакетите, е предоставено на БЧК за тази цел от Община Разград – бившето бистро "Бели Лом". Директорът на Секретариата на БЧК д-р Милена Кехайова благодари за партньорството на местната администрация в подобряване на логистиката за реализация на програмата.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Заместник-кметът Елка Неделчева увери, че ръководството на Община Разград е насреща при подобни инициативи и се радва, че може да помогне в реализацията на добрите дела в подкрепа на нашите съграждани. Г-жа Неделчева пожела и повече доброволци, които да се включват в инициативите на БЧК.

Раздаването на хранителни пакети по Програмата за храни и основно материално подпомагане 2021-2027 продължава до 31 май. Хранителните пакети съдържат 15 вида продукти: олио, ориз, брашно, захар, леща, спагети, лютеница, конфитюр и 7 вида консерви – зелен фасул, зрял боб, домати, грах, гювеч, пиле фрикасе и риба.

По-големите семейства получават по-големи пакети. Право да получат тази помощ имат хора с висока степен на уязвимост. Списъците се изготвят от Дирекциите "Социално подпомагане", включват хората, които са получили енергийна помощ, както и тези, които са надвишили тази възможност, но имат ниски доходи, семейства с деца с увреждания, многодетни семейства, пострадали при форсмажорни обстоятелства и други.

РЕКЛАМА


В хода на реализацията на програмата за намаляване на социалната уязвимост се предоставят и мерки, свързани със здравословния начин на живот като измерване на кръвното налягане, даване на съвети за здравословен начин на живот и за поведение при екстремни ситуации.

Предвижда се и втори транш на програмата, в който ще се раздават хигиенни пакети – материали за хигиена на дома и личната хигиена, както и допълващо месни консерви.

Общо в цялата Разградска област ще бъдат подпомогнати 10 527 човека, като хранителните пакети са общо 142 тона. От БЧК уточняват, че пакетите може да се получат и от упълномощен с генерално пълномощно или с бланка, която се намира в обекта, в който се раздават помощите.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 03 Април 2024 15:41
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net