Близо 500 участници се включиха в симпозиума "Пролетни хирургични дни" в Русе

By 30 Март 2024 Прочетена 511 пъти 0
Над 30 болници в страната имат свои представители, сред тях всички водещи клиники. Над 30 болници в страната имат свои представители, сред тях всички водещи клиники. Снимка: УМБАЛ "МЕДИКА"

За трета поредна година Русе е домакин на симпозиума "Пролетни хирургични дни", организиран от Лечебни заведения "МЕДИКА" и Русенския университет "Ангел Кънчев".

Форумът беше открит от управителя на Лечебни заведения "МЕДИКА" проф. д-р Кирил Панайотов.

Големият интерес към днешното събитие от доказани специалисти в своята област и фокусът върху иновациите в различните хирургични направления затвърждават неговия авторитет и ни дават основания да смятаме, че каузата, на която сме се посветили, има смисъл. Мотивират ни да гледаме в бъдещето с увереност.

заяви проф. д-р Кирил Панайотов.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА

Близо 500  са участниците в медицинския форум, което е 2 пъти повече  от миналата година. Над 30 болници в страната имат свои представители, сред тях всички водещи клиники. Специално участие в конференцията имат две утвърдени  имена в европейската медицина – проф. д-р Раду Спатару от Детската болница "Мария Кюри" в Букурещ и проф. д-р Мориц Шмелцле, директор на Трансплантационния център в Хановер. 

Гостите от Узбекистан са проф. Илхом Юлдашов – алерголог, преподавател в Педиатричния институт в Ташкент и ректор на Чилинзарския техникум по обществено здраве, с когото вчера Русенският университет подписа договор за сътрудничество. Неговият колега и сънародник проф. д-р Бехтиер Ергашев е детски хирург в Републиканския учебно-лечебно-методически център по перинатална хирургия в узбекистанската столица. Със свои научни доклади ще участват също проф. д-р Тутку Сойер от Медицинския факултет на университета "Хаджеттепе" в Анкара и проф. д-р Чикдем Дуракбаша от Медицинския факултет на университета "Медениет" в Истанбул. Двамата турски професори са специалисти по детска хирургия.

 

РЕКЛАМА


И тази година детските хирурзи имат силно присъствие. Пролетните хирургични дни всъщност се очертават като най-сериозният форум в България по детска хирургия. По темата "Хирургията – настояще и бъдеще" ще бъдат изнесени общо 96 доклада, в които ще бъдат споделени иновативни методи за диагностика и лечение, както и новости в пред- и следоперативните грижи за пациентите. Презентациите на медиците по обща, детска, съдова, неврохирургия, пластично-възстановителна и естетична, лицево-челюстна хирургия ще бъдат представени в събота. В тях те споделят опита си и иновативните подходи в практиката си. Лапароскопските и ендоскопските операции, лазерните интервенции, роботизираната и реконструктивната хирургия, използването на 3D протезирането са някои от акцентите.

Поздравления за организирането на симпозиума отправиха също ректорът на Русенския университет "Ангел Кънчев" проф. д-р инж. Пламен Кангалов, проф. д-р Огнян Хаджийски, дмн, председател на Научния комитет и началник на отделението по Пластично-възстановителна и естетична хирургия в УМБАЛ "МЕДИКА РУСЕ", ректорът на Медицински университет - Плевен проф. д-р Добромир Димитров, деканът на Медицинския факултет на Университета "Проф. д-р Асен Златаров" - Бургас проф. д-р Владимир Гончев, дм.

Приветствия поднесоха още областният управител Данаил Ковачев и зам.-кметът на Русе Димитър Недев, като изтъкнаха, че това събитие носи престиж за града, защото го поставя на картата на високоспециализираните медицински центрове в страната. 

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Събота, 30 Март 2024 15:14
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net