Днес се навършват 140 години от Освобождението на Русе

By 20 Февруари 2018 Прочетена 1462 пъти 0

Днес се навършват 140 години от Освобождението на Русе от Османско владичество.

По традиция официалното честване се проведе в пантеона на възрожденците, където бяха поднесени венци и цветя. За първа година обаче за празника бе организирана и възстановка на събитията в Русчук от 1878 година.

Честването на годишнината от Освобождението на Русе от Османско владичество започна пред храм "Света Троица" с възстановка, в която участие взеха клубове от няколко града в България. В нея се разигра посрещането на руските войски пред портите на Русчук. Предаването на русенската крепост става по силата на подписаното одринско примирие, в което е упоменато, че военните части на Османската империя трябва да се изтеглят от Русе и Силистра. На 20 февруари сутринта пред портата на Русчук влезли руски войски начело с генерал Тотлебен, които са били посрещнати от турски караул, който се оглавявал от Салем паша. Руските войски са били посрещнати и от епископ Климент Бранитски, чието светско име е Васил Друмев. Той произнесъл на руски език приветствено слово.

Празникът по традиция продължи в пантеона на възрожденците. Там русенският митрополит Наум припомни ролята на българската църква в освобождението на Русе. Слово по случай годишнината произнесе и генералният консул на Руската федерация в Русе Андрей Громов. Той заяви, че независимо от политическите настроения в България и Русия, топлите чувства между двата народа трябва да се пазят и предават през поколенията.

В памент на хилядите загинали за Освобождението обществени организации и граждани поднесоха венци и цветя.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net