ВИДЕО: Музеи, галерии и библиотеки настояват за повече пари от държавата

By 14 Февруари 2022 Прочетена 1444 пъти 0

С 50% да се увеличи единният разходен стандарт за субсидиране на музеите, галериите и библиотеките, настояват от културните институции.

Те искат също в бюджета да бъдат заложени допълнителни средства за обезщетение при пенсиониране, работно облекло и за управляваните открити площи, както и да се въведе допълнителен стандарт за дейност, свързана с обновяване на постоянни и временни експозиции, създаване на изложби, събития, изследвания и публикации.

В протестно писмо, специалистите от музеите, галериите и библиотеките изразяват възмущението си от незначителното увеличение на средствата за тяхното развитие – между 5 и 9,2%. Те заявяват, че с този бюджет България е обречена на мизерно и срамно съществуване в културно отношение.

РЕКЛАМА


На практика в музеите не остават никакви средства за реализиране на същинските им дейности като съхраняване, опазване, консервиране и реставриране, заяви директорът на Историческия музей в Русе проф. д-р Николай Ненов.

Затова основното искане е единният разходен стандарт за субсидирана бройка да се увеличи с 50%.

От музеите настояват и за повече средства за управляваните от тях открити площи като археологически резервати и експозиции наоткрито.

Вижте повече подробности във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 14 Февруари 2022 17:36
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net