ВИДЕО: Общинските болници в Русе са сериозно притеснени от скъпия ток

By 02 Февруари 2022 Прочетена 968 пъти 0

Да се въведе законов механизъм за автоматично увеличаване на цените на клиничните пътеки за болниците при покачване на инфлацията.

Това предлага управителят на Комплексния онкологичен център в Русе д-р Камен Кожухаров.

Според него само по този начин ще може да се компенсират адекватно допълнителни разходи заради високите цени на енергоносителите и поскъпване на консумативи, лекарства и апаратура.

В Комплексния онкологичен център разходите за ток са се увеличили от 10 000 лева през декември 2020 до 13 000 за същия месец през миналата година. Според управителя д-р Камен Кожухаров, за да не се стига до такива ситуации, е необходимо да се въведе начин за автоматично повишаване на цените на клиничните пътеки.

РЕКЛАМА


Засега от друго русенско лечебно заведение - Белодробната болница, се справят със ситуацията, но перспективата е лоша, коментира управителят д-р Светослав Дачев.

Там сметката за ток е скочила тройно – от 2500 лева за декември 2020 до 7500 за същия месец миналата година. Това означава 60 000 лева допълнителни разходи за година, които трябва да се намерят от някъде.

Освен това болницата ще бъде допълнително натоварена и с увеличението на заплатите на персонала.

Разчетите на Онкоцентъра пък сочат, че увеличаването на работните заплати и облагаемия доход ще доведе до допълнителен разход от над 60 000 лева за година.

Повече подробности може да гледате в КИС 13 ПЛЮС +

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Сряда, 02 Февруари 2022 16:35
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net