ВИДЕО: Опасно ли е предложението 17-годишните да могат да вземат книжка за леки автомобили?

By 09 Април 2024 Прочетена 308 пъти 0

Опасно е 17-годишните да имат възможност да вземат книжка за категория B.

Това коментира за Новините на телевизия КИС 13 собственик на автошкола в Русе, във връзка с предложението за промяна в Закона за движение по пътищата.

Според Румен Христов това не е и оправдано от гледна точка на обществената значимост. Като дългогодишен инструктор той смята, че присъствието в колата на придружител, както предвижда проектозаконът, не е гаранция за безопасно шофиране.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


И в момента 17-годишните могат да вземат шофьорска книжка за категория B1 - за малки автомобили с маса не по-голяма от 550 килограма.

Това, че се предвижда 17-годишните да карат с придружител не променя нищо, тъй като макар и с опит зад волана, той няма контрол върху управлението на автомобила, както при учебните коли, смята Румен Христов.

Като дългогодишен инструктор, Христов смята, че предложението е популизъм и се аргументира. Според него, такава промяна в законодателството не е приложима в България и заради състоянието на пътната инфраструктура.

Предложението за законодателни промени е одобрено от Министерски съвет, като предстои и гласуването му в Народното събрание.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net