РДНСК и Община Русе започват инспекция на мълниезащитата на стадион "Дунав"

By 31 Август 2023 Прочетена 1007 пъти 0
РДНСК и Община Русе започват инспекция на мълниезащитата на стадион "Дунав" РДНСК и Община Русе започват инспекция на мълниезащитата на стадион "Дунав" снимка: Община Русе

Съвместна проверка между Регионалната дирекция за национален строителен контрол и Община Русе ще бъде извършена днес в спортен комплекс "Дунав".

Представители на компетентния орган - РДНСК, на концесионера, общински и външни експерти ще проследят за наличието, поддръжката и функционирането на инсталации за мълниезащита на мястото, където снощи при трагичен инцидент почина дете, а друго е в тежко състояние в болница. Те бяха поразени от мълния на едно от тренировъчните игрища на комплекса.

С договор от 2018 година, сключен при предишното управление на Община Русе, спортният комплекс е отдаден за стопанисване на концесионер. Тъй като той представлява строеж от трета категория, съгласно нормативната уредба, за изправността и безопасността му следи РДНСК.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Информация за задълженията на етажните собствености ще бъде спусната от местната администрация и до домоуправителите на територията на общината.

Правилата за защита от мълнии са уредени в наредба на Министерството на регионалното развитие и благоустройството, приета през 2010 година. Държавата обаче не е създала структура, която да я прилага. Задължението по спазването е поверено изцяло на собствениците и ползвателите на сгради, в случая на концесионера на спортното съоръжение. Те са натоварени с отговорността за поддържането на мълниезащитните уредби.

Община Русе ще осигури психологическа подкрепа на роднините и близките на двете деца, както и на съотборниците им от ФК "Дунав". Към настоящия момент, по информация на завеждащия интензивното отделение на УМБАЛ "Медика", състоянието на второто пострадало дете остава тежко. То е поставено на апаратна вентилация и е в медикаментозна кома.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net