Съдът отхвърли 2 жалби на граждански организации срещу разширяване капацитета на предприятие в Русе

By 18 Октомври 2016 Прочетена 1293 пъти 0

Отхвърлиха жалбите от страна на граждански организации срещу решение на директора на екоинспекцията в Русе, с което се дава разрешение на  фирма в двора на бившето КТМ да увеличи капацитета на инсталацията си за производство на гудрон и битум.

По делото, в открити съдебни заседания, са били изслушани назначените в комплексната съдебно-техническа експертиза вещи лица. Съдът е съобразил всички поставени от страните въпроси към специалистите, изследвали компонентите въздух, подпочвени води и статут на територията.

Аналитичните изводи на експертите са посочили, че индустриалните източници от производствената площадка на фирмата не оказват влияние на качеството на атмосферния въздух и водите в региона.

Със същия съдебен акт съдът отмени решението по оценка и въздействие върху околната среда на Директора на РИОСВ, в частта, в която не е одобрено изграждането на нов комплекс хидрокрекинг на същото предприятие. С Решението си съдът връща преписката на административния орган за продължаване на производството при спазване на дадените от закона указания.

Съдът намира, че изложените от РИОСВ мотиви са необосновани, поради което решението в тази част е материално незаконосъобразно и следва да бъде отменено. В тази връзка екоинспекцията трябва да издаде решение по ОВОС съобразено с новите законови норми за да одобри инвестиционното предложение. Според съда предвид измененията в Закона за опазване на околната среда, фирмата следва да изготви оценка за рисковете от големи аварии и планираните мерки и средства за предотвратяване, контрол и ограничаване на последствията от тях за човешкото здраве и околната среда, както и да оцени безопасните разстояния до жилищни райони, съседни предприятия и обекти.

Решението подлежи на обжалване пред Върховния административен съд.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net