След почти половин век усилия храмът "Всех Святих" в Русе ще отвори врати

By 08 Септември 2017 Прочетена 1633 пъти 0

На 10 септември официално ще отвори врати новопостроеният храм "Всех Святих" в Русе.

Почти половин век упорити усилия и не малко средства, набрани чрез мащабна дарителска кампания, коства на русенци неговото повторно съграждане, на мястото на съборената през 1975 година от комунистическата управа едноименна църква.

Кощунството е прието от миряните като зла прокоба за града, затова и възстановяването на храма е от изключителна важност за поколения русенци. Стремежът към благословия и едно по-добро бъдеще мотивира усилията им през годините, а днес служи като позитивен пример за градивно обединение. В дарителската кампания се включват стотици русенци, всеки според възможностите си.

Идеята за възстановяване на храма е от началото на 90-те години на миналия век, когато русенската общественост започва мащабна дарителска кампания за възстановяването на църквата "Всех Святих". През 1998 годна, в Парка на възрожденците, патриарх Максим благославя мястото за новия храм и символично полага основния камък за възстановяването му. През 2007 година е създадено сдружението "Всех Святих". На празника Вси светии, същата година, е направена първата копка на новия храм.

На 20 февруари 2016 година, в деня на честванията по повод 138 години от Освобождението на Русе, на тържествена церемония, с акт на дарение, сдружението предава собствеността на храма "Всех Святих" на Русенската митрополия.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net