Международен проект ще възстановява заливната равнина в местността "Калимок - Бръшлен"

By 14 Август 2023 Прочетена 469 пъти 0
Международен проект ще възстановява заливната равнина в местността "Калимок - Бръшлен" Международен проект ще възстановява заливната равнина в местността "Калимок - Бръшлен" снимка: Община Сливо поле

Община Сливо поле участва в консорциум с още 45 партньора в европейски проект "DaWetRest".

Една от основните цели на проекта е разработване на интелигентна архитектура за мониторинг и управление на водите за възстановяване на заливната равнина на защитена местност "Калимок-Бръшлен".

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Това включва пилотно внедряване на автоматизирана работа на 3-те шлюза на площадката "Калимок-Бръшлен" и интегриране в интелигентна система за мониторинг и управление на водите. Ще се осъществява наблюдение и анализ на процесите на разпадане на участъка на дигата, анализ на функционирането на местата за интервенция, проектиране и внедряване на прототип на експериментална мрежа от безжични сензори за контрол на повърхностната и вътрешна ерозия на дигата и интегриране в интелигентна система за мониторинг и управление на водите, изследване на влиянието на различни фактори (природни и експлоатационни) върху състоянието на съоръжението, съставяне на ситуационен план на съоръженията, извършване на периодични контролни измервания, анализ на данни, събиране на статистика, анализ на промените във времето и мерки за предотвратяване на кризисни ситуации.

Също така ще бъде разработена методология за проучване и целостта на дигата и насипа и каталог на базирани на природата решения.

На 10.08. в община Сливо поле се проведе първата работна среща за изпълнение на тази част от проекта, на която домакин беше кмета на общината г-н В. Атанасов. В срещата участваха координатора на проекта , чл. кореспондент проф. Е. Бъчварова-директор на Институт за изследване на климата, атмосферата и водата към БАН, представители на РИОСВ Русе и на фирмата изпълнител Скортел ООД. Беше осъществено посещение на място и набелязани основните насоки на бъдещата работа.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 14 Август 2023 15:43
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net