ВИДЕО: Изоставеното училище в село Стража се руши, а собственикът на сградата е с "вързани ръце"

By 07 Юли 2023 Прочетена 1236 пъти 1 comment

Изоставената сграда на бившето училище в търговищкото село Стража се руши.

За това алармират местни жители. Те са притеснени и за живота и здравето на деца от селото, които понякога се качвали на покрива.

Последните обитатели на селското училище, което някога е било гимназия по земеделие, са деца със специални потребности. От 2010 насам сградата е пуста и се руши, обзавеждането отдавна е разграбено, както и всичко, което може да се даде за вторични суровини. Отвън теренът пък е "потънал" в бурени.

Цанка Ботева е работила в системата на образованието и е свидетелка на закриването на училището. Свидетел на упадъка на сградата е и 59-годишният Нуридин - безработен и бездомен. Той се е приютил в един ъгъл на първия етаж, а разхвърляните дрехи и дюшеци около него са убежище и за няколко бездомни кучета.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Публикации в социалните мрежи, на които се вижда как на покрива играят деца, предизвикаха коментари и призиви за реакция на местните власти.

Кметът на Търговище д-р Дарин Димитров уточни, че проблемът е по-голям - в района има и други сгради, като тази - общинска собственост, но на разпореждане на Министерството на образованието.

По отношение на сградата в с. Стража са многократно писани писма до Министерството, сега този случай отново ни провокира да напишем писмо до министъра да бъдат върната или предадени тези сгради на разпореждане на Община Търговище и след това вече с решение на Общинския съвет да се реши с тази сграда дали ще се прави социална услуга, дали ще се даде на някакъв бизнесмен за производство и за каквото и да е. Ние имахме опит със сградата на училището в с. Съединение, където направихме една социална услуга, успяхме да запазим училището, да го възстановим, да го реновираме и наистина стана много добре.

заяви кметът д-р Дарин Димитров

Охраната на такива сгради е непосилна за общинските бюджети. И за да не се рушат, Министерството на образованието трябва да реши статута им. Ако не може да ги стопанисва, то може да даде правомощия на Общините да се разпореждат с тях.

Вижте повече за казуса във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 07 Юли 2023 18:24
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net