ВИДЕО: Любопитно: 9 сови са избрали да зимуват непосредствено до търговищко училище

By 15 Декември 2023 Прочетена 2404 пъти 0

9 сови зимуват в клоните на липа в двора на училище в Търговище.

Наблюдението им през прозорците на класните стаи е основно занимание за учители и ученици напоследък. Ушатите сови дори се превърнаха в предмет на изучаване по време на часовете по природознание.

Това дърво с още неопадали листа е на метри от класните стаи. А совите, накацали по клоните му, се виждат понякога трудно, дори през деня, защото се сливат с околната среда. За сметка на това, самите те изглеждат сякаш не пропускат нито едно движение около дървото си, или отсреща – зад прозорците.

Ученици от петите и седмите класове - членове на Клуб "Занимателна наука" - вече са направили свои изследвания на средата, която са избрали защитените птици.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


За да споделят радостта си и да потърсят повече информация, училищното ръководство и преподавателят по Природни науки се свързват със специалисти от Българското дружество за защита на птиците в Пловдив. Полина Христова - отговорник по образователните дейности – им дава ценна информация за ушатите сови.
 

Наблюденията върху совите ще продължат без да се вдига много шум и от разстояние, а резултатите от изследователската работа ще бъдат публикувани в училищният сайт.

Предвижда се училищна изложба на снимки на совите и онлайн среща със специалисти от Българското дружество за защита на птиците.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Петък, 15 Декември 2023 16:35
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net