ВИДЕО: РЗИ - Разград: Отчита се недостиг на специалисти в здравеопазването в областта

By 26 Юли 2021 Прочетена 977 пъти 0

Недостиг на специалисти в здравеопазването в различни направления отчитат от Регионалната здравна инспекция в Разград за миналата година.

Прогнозата за следващите 5 години е, че най-голяма потребност от специалисти ще има по акушерство и гинекология, педиатрия, хирургия и обща медицина.

Осигуреността с лекари в Разградска област е под средната за страната, сочи анализът на РЗИ. Само 7 от специалистите са под 35 години, като средната възраст на лекарите е близо 60 години. Недостигат специалисти по обща медицина, педиатрия, хирургия, нервни болести, анестезиология, реанимация и акушерство и гинекология. Няма лекари по определени специалности, като клинична имунология и токсикология и детска неврология и гастроентерология. Няма разкрити в областта специализирани практики по дентална медицина.


Налице е и дисбаланс в териториалното разпределение на лечебните заведения за извънболнична помощ в областта. От общо 207, над 60%, са в областния център, като в общините Лозница, Завет, Цар Калоян и Самуил няма разкрити подобни заведения. Дисбаланс се наблюдава и при специализираната медицинска помощ в областта. Лекарите със специалност са съсредоточени в Разград, Исперих и Кубрат, като на населението от останалите общини се налага да пътува, за да получи такава помощ.

Има недостиг и на инфекционисти, токсиколози и медицински паразитолози. В повечето случаи селата са обхванати от една или няколко общи практики, чиито лекари са с друго постоянно местоживеене.

Така медицинското обслужване на населението, през по-голямата част от денонощието, е поверено на фелдшери, наети от личните лекари.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
Последно променена в Понеделник, 26 Юли 2021 17:19
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net