ВИДЕО: На първо четене депутатите решиха: Част от таксите на Дунав мост няма да остават в Русе

By 19 Януари 2023 Прочетена 628 пъти 0

Не приеха на първо четене предложението част от таксите на Дунав мост да остават в Русе.

Това предвиждаше законопроект за изменение и допълнение на Закона за пътищата, внесен от група депутати от "Демократична България", сред които и народният представител от Русе Иван Белчев.

След прегласуване, предложението подкрепиха 71 депутати, 40 бяха против, а 62-ма се въздържаха. В подкрепа на предложението гласуваха 37 депутати от "Продължаваме промяната", 16 от "БСП за България" и 18 от "Демократична България". Въздържаха се 48 души от "ГЕРБ - СДС", 7 от ДПС и 7 от "Български възход". Против предложението гласуваха 2 народни представители от "ГЕРБ - СДС", 12 от ДПС и 26 депутати от "Възраждане".

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Със законопроекта се предлага изменение, с което процент от приходите от такси за ползване на отделни съоръжения по републиканските пътища като мостове, тунели и планински проходи, да постъпват в бюджета на Общината, на чиято територия е разположено съответното съоръжение.

В случая с Дунав мост при Русе, таксите, които са събирани за преминаването на съоръжението между 2017 и 2021 са за над 130 милиона лева. Предложението е част от приходите от таксата да бъдат предоставени на Общината, за да може да се използват за поддържане, възстановяване или дори изграждане на общинска инфраструктура.

За това настоява и кметът на Русе Пенчо Милков, който неведнъж е поставял въпроса на вниманието на русенските депутати.

Припомняме, че първоначално законопроектът срещна подкрепата на ресорната комисия, но след гласуването в зала днес бе отхвърлен на първо четене.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net