ВИДЕО: Отбелязваме 70 години от построяването на Дунав мост между Русе и Гюргево

By 19 Юни 2024

Със съвместна изложба, музеите в Русе и Гюргево отбелязват 70 години от построяването на Дунав мост.

Тя включва 10 пана, които проследяват възникването на идеята за изграждане на съоръжение между двата бряга на реката още през XIX век и откриването му през 1954 година.

Изложбата е разположена на оградата на Лапидариума на Историческия музей в Русе.

След многократни неуспешни опити за проектиране и изграждане на съоръжение над реката от 1870 до периода на Втората световна война, идеята за Дунав мост е подновена през 1945 година чрез Съвета за икономическо сътрудничество на страните от Източния блок. Така през 1950 година се взема решение за построяването на мост между Русе и Гюргево. Изпълнението започва през 1952 година. По най-големия мост в Европа по това време работят едновременно 5000 души. Открит е на 20 юни 1954 година.

КИС 13 е във Viber!

РЕКЛАМА


Строителството на Дунав мост променя облика на градовете от двете страни на реката и съдейства за по-голямата свързаност, икономически и културен подем на двата бряга на реката. Изложбата показва и необходимостта от изграждане на втори мост при Русе и Гюргево.

До 2026 година трябва да са изяснени техническите, финансови, правни и екологични параметри на проекта за ново съоръжение. Предвижда се новият мост да бъде комбиниран – пътен и железопътен, с дължина около 2 км. Проектът обхваща и изграждане на свързващата инфраструктура в участък от 15 км. на територията на всяка от страните. Мостът ще има и директна връзка с изграждащата се автомагистрала между Русе - Велико Търново.

България и Румъния подадоха през септември 2023 съвместното предложение за финансиране от Механизма за свързване на Европа. На база на резултатите от предпроектното проучване, ще се вземе решение за локацията и начина на финансиране на инфраструктурното съоръжение.

Вижте повече във видеото.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.