Бизнесът в област Разград ще търси близо 5000 работници през следващата година

By 18 Октомври 2019 Прочетена 1109 пъти 1 comment
Това сочат резултатите от анкетно проучване сред 80 работодатели за потребностите им от работна сила Това сочат резултатите от анкетно проучване сред 80 работодатели за потребностите им от работна сила снимка: КИС 13

От близо 5000 работници ще има нужда бинесът в област Разград през следващите 12 месеца.

Това сочат резултатите от анкетно проучване сред 80 работодатели за потребностите им от работна сила. То е проведено от представители на Бюрата по труда в Разградска област, след което е анализирано от експертна работна група, определена със заповед на Областния управител, в състав от представители на 9 организации и институции.

Според изследването най-търсени ще бъдат работниците в растениевъдството, за които бизнесът е заявил около 1500 души. Следват професиите заварчик – 470 човека; озеленител - 365; животновъд и електромонтьор – по около 200 заявки. Сред търсените работници и служители ще бъдат администратор в хотелиерството, сервитьор-барман, електротехник и машинен монтьор.

Най-ценени са умения за самоконтрол и дисциплина, посочени като важни за близо 75% от работодателите. Следват умения за работа под напрежение и за въвеждане на нови технологии и оборудване.

Икономическите субекти от област Разград ще имат по-големи потребности от специалисти със средно образование, отколкото с висше, сочи анкетата, като конкретните потребности отговарят на профила на областната икономика. Съществуващите професионални гимназии в региона имат потенциала да обучават кадри с търсените специалности.

Резултатите от проучването са изпратени в Агенцията по заетостта.

Тези и още новини от България, Русе, Разград и Търговище следете и на нашата Фейсбук страница - Kiss13.

Оцени тази статия
(0 votes)
телевизия "КИС 13"

Прочети повече за телевизия "КИС 13" в секция "За нас"

https://kiss13.net